Mcculloch Rob S600 Test (Robotgräsklippare 2023)

mcculloch rob s600 test robotgräsklippare

Annons/Reklam för gardenstore.se, Granngården.se, Beijer Bygg och innehåller annonslänkar

Om du har bättre saker att göra än att spendera varje lördag dra i gång en bullrig gasdriven gräsklippare runt din gård, överväg att investera i en robot gräsklippare och låta den göra jobbet åt dig.

I denna artikel ska vi kolla lite närmare på McCulloch ROB S600 som är en underbar robotgräsklippare.

Den är en ganska enkel robotgräsklippare med en hel del extra funktioner, såsom förmågan att skära närmare kanten, täcka otillgängliga zoner, spara energi, och liknande.

Den gör nästan allt du vill ha från en robot gräsklippare, det är alla viktiga klippning, säkerhet och säkerhetsfunktioner.

Det finns dock några saker den saknar: det finns ingen regnsensor eller en anständig förmåga att fjärrstyra den från längre än Bluetooth-anslutningsområde (inte Wi-Fi).

Har du någonsin besvärats av de dånande gräsklipparna på helgerna? Jag var inte besväras av att så mycket som jag var att behöva driva en runt för ett par timmar varje helg … Att få en robot gräsklippare löst det problemet för gott och jag skulle aldrig vilja gå tillbaka till klippning manuellt igen.

Snabb översikt Robotgräsklippare McCulloch ROB S600

Robotgräsklippare McCulloch ROB S600 test recension omdöme

McCulloch ROB S600 robot gräsklippare dimensioner är 53,9 cm x 37,3 cm x 27,3 cm (längd x bredd x höjd) och väger 9,1 kg.

McCulloch ROB S600 har lutnings-, lyft- och kollisionssensorer utan extra kostnad, men ingen regnsensor. Om du tittade förbi några avancerade funktioner som förmågan att skära närmare kanten, täcka otillgängliga zoner, energibesparing, och så vidare, det är annars liknar en typisk robot gräsklippare. Den har också fjärrkontroll, men det är begränsat till Bluetooth-anslutning bara.

För extra kostnad kan du få en vägg hangar eller en mini garage, men dessa är något du kan bygga själv eller helt enkelt bara hoppa helt med rätt placering av dockningsstationen på din gräsmatta.

Fördelar:

enkelt, praktiskt och effektivt
mer för mindre – relativt prisvärd

Nackdelar:

Fjärrkontroll begränsad till Bluetooth

Vem står bakom McCulloch ROB S600 Robotic Gräsklippare?

McCulloch UK Ltd är ett varumärke inom Husqvarna Group.

Detta svenska företag, för närvarande världsledande inom robotgräsklippare förresten, förvärvade rättigheterna till det amerikanska mcCulloch-varumärket först i Europa och sedan på de nordamerikanska marknaderna 1999 respektive 2009.

McCulloch har dessa modeller robot gräsklippare tillgängliga: McCulloch ROB S400, S600, R600 och R1000. Och den enda verkliga skillnaden mellan dem alla är hur de är kopplade för att hantera motsvarande storlek på klippning område.

Även Gardena, ett annat märke som sysslar med robotgräsklippare, är också en del av Husqvarna Group.

Vilka är specifikationerna för McCulloch ROB S600?

Mått – 55 cm x 38 cm x 23 cm / 21,65 ” x 14,96″ x 9,06″ (längd x bredd x höjd)
Vikt – 9,1 kg

Max skäryta – 600 m² (0,148 ac.)
Maximal lutning för skäryta – 19,3° (35 procent)
Max lutning för kanttråd – 5,7° (10 procent)
Batteripaket – 18 V 2.0 Ah uppladdningsbart litiumjonbatteri
Klipptid – 65 min (genomsnitt)
Laddningstid – 60 min (genomsnitt)
Klippbredd – 16 cm
Klipphöjd justering – 20-50 mm
Klipp höjdpositioner – 4
Volymnivå – upp till 57 dB

Vilka är funktionerna i McCulloch ROB S600 Robot Gräsklippare?

Robotgräsklippare McCulloch ROB S600 test gps navigering slinga

McCulloch ROB S600 robot gräsklippare har många funktioner, identiska med McCulloch ROB S400)

1) Allmänt:

 • autonom laddning och klippning
 • tyst drift (upp till 57 dB)
 • Bluetooth-anslutning
 • låga driftskostnader

2) Styrsystem:

 • knappsats på den manuella kontrollpanelen
 • fjärrkontroll med app
 • varna meddelanden

3) Navigationssystem:

 • slumpmässigt klippmönster
 • förlitar sig på en kanttråd
 • Funktionen Täckning av gräsmatta
 • Schemaläggningsalternativ (4)
 • Funktionen Lawn Shield
 • inbyggd vänteperiod
 • Undvik funktionen För kollisioner i huset
 • Funktionen Kör förbi tråd
 • kommandon i parkläge (2)
 • kommandon i driftläge (3)
 • kollisionssensor

4) Laddningssystem:

 • ECO-läge

5) Skärsystem:

 • mulching system
 • justeringsratten för klipphöjd
 • 3 svängande små blad

6) Säkerhetsfunktioner:

 • knappen nödstopp
 • kollisionssensor
 • lutningssensor
 • lyftsensor

7) Säkerhetsfunktioner:

 • Funktionen Tidslås
 • pin-kod
 • Larm

1) Allmänna funktioner

Automatisk laddnings- och klippningscykel
Ungefär som alla robot gräsklippare där ute, är McCulloch ROB S600 också autonoma. Det innebär att det kommer att klippa och ladda på egen hand enligt schemat.

Tyst drift (upp till 57 dB)
De flesta robotgräsklippare är något tysta, ljudnivån är runt 60 dB. Den som granskas här kan nå upp till cirka 57 dB, vilket är ganska tyst på marknaden för robotgräsklippare.

Detta kan jämföras med normala konversationer ljudnivåer. Jämför nu det med din vanliga motoriserade tryckgräsklippare som ryter till runt 90 dB och till och med upp till 110 dB. Du kan läsa mer här: ”Hur högt är Robot Gräsklippare?”

Bluetooth-anslutning
Jag har fått intrycket att denna robotgräsklippare kan paras ihop med en smartphone eller en surfplatta via Bluetooth-anslutning med hjälp av en app. Detta skulle effektivt tillåta dig att kontrollera saker på distans. Det finns ingen Wi-Fi-anslutning eller liknande dock.

Låga driftskostnader
Förutom det ursprungliga köpet finns det också löpande kostnader. El och vissa reservdelar faktor i den.

Batteriet kommer att pågå allt från 2 till 6 år medan bladen behöver bytas ungefär två gånger per klippsäsong (3 åt gången). När det gäller el, en 18 volt 2,0 Ah batteri använder ungefär 0,036 kWh (beräknas här).

Det skulle kosta ett par cent för att hålla den igång för hela dagen. Det skulle inte vara mycket mer än några tiotals dollar per klippning säsong så.

2) Styrsystem

Knappsats på Kontrollpanelen
McCulloch ROB S600 har en hel del knappar på kontrollpanelen med en skärm högst upp för feedback, och allt är under ett skyddande lock för extra skydd mot atmosfäriska element.

Du har piltangenter och några mer intuitiva knappar att leka med. Överlag kan du konfigurera schemaläggningsalternativ, bråka med klipplägen, säkerhetsinställningar med mera.

Fjärrkontroll
Den här robotklipparen har luftanslutning via Bluetooth som gör att du kan para ihop gräsklipparen med en smartphone eller en surfplatta med hjälp av en app.

Med den kan du styra dess inställningar och ge robotgräsklipparen några klippkommandon och liknande på distans så länge det är i Bluetooth-anslutningsområdet.

Varningar
Skärmen ger feedback på ett enkelt sätt när så att bekräfta dina åtgärder när du konfigurerar inställningar eller när det är något fel på systemet och whatnot.

Appen ger en bättre översikt över saker som den manuella kontrollpanelen skärmen är lite mer begränsad i detta avseende.

3) Navigationssystem

Klippmönster: slumpmässigt
Det finns bara ett par robotklippare på marknaden som inte klipper i ett slumpmässigt mönster, men det betyder inte att det är något fel med det – det är en pålitlig praktisk låg ansträngning lösning.

Förlitar sig på en begränsningstråd
Återigen finns det bara ett fåtal robotklippare som kan göra utan en begränsningstråd, och de utan det kostar mycket! Det kan tyckas besvärande att installera, men ärligt talat det innebär mindre krångel i sin enkelhet – också en praktisk låg ansträngning lösning.

Tråden i sig är elektrifierad (inte skadlig) vilket gör en slinga runt skärområdet och därmed definierar gräsklippningsområdet för robotgräsklipparen.

Den ansluts igen vid laddningsstationen. Det hjälper delvis gräsklipparen att hitta tillbaka till laddningsstationen också. Tråden kan installeras tätt mot marken eller några centimeter under.

Funktionen Täckning av gräsmatta
Med den här funktionen kan robotgräsklipparen McCulloch ROB S600 nå vissa gräsklippningsområden där den annars nästan aldrig kan nå.

Genom att följa en ledare ut ur laddningsstationen som så småningom möter en kantledning någon gång någonstans, är det ”någonstans” där det börjar klippa från.

Det är den punkten som nu kallas område 1 eller zon 1 från där den börjar. Du kan också ställa in en % av gånger det ska gå till den ovan nämnda punkten istället för att bara börja klippa från laddningsstationen 100% av tiden. (den här ledaren hjälper även gräsklipparen att komma tillbaka till laddningsstationen.)

mcculloch rob s600 bäst i test robotgräsklippare klipper

Alternativ för schemaläggning

4 alternativ för att schemalägga klipptider: Guiden, Dagläget, Nattläget och Avancerat (ävenvis en manuell klippschemakonfiguration).

Alternativet ”Guiden” föreslår ett schema baserat på den gräsmattans storlek du måste tillhandahålla, och om din gräsmatta är mindre än maxkapaciteten kan du också be dig att välja de dagar den inte kommer att klippa alls.

Dagläget innebär att gräsklipparen börjar klippa från 08:00 och fortsätter enligt schemat. Nattläget börjar 20:00. Med alternativen Avancerat kan du själv välja klippningstider.

Funktionen Lawn Shield

Detta är ytterligare en funktion som du kan aktivera som verkar åsidosätta de ovan nämnda schemaläggningsalternativen i viss utsträckning genom att justera schemat beroende på gräsmattans tillväxt.

När det är torrt, kommer det mer eller mindre vet om det från gräset längd och helt enkelt inte kommer att klippa för att skydda din gräsmatta från onödig stress.

Och när det regnar oftare och gräset växer snabbare, kommer det att schemalägga att köra oftare. Du kan ge den här funktionen mer ström genom att välja en högre frekvensnivå (från de 3 nivåerna) i inställningarna.

Inbyggd vänteperiod
Den här är enkel, men det är svårt att förmedla sitt syfte. Så standby-perioden är när gräsklipparen bara sitter vid laddningsstationen gör ingenting och sitter vid laddningsstationen gör mycket av ingenting.

Eftersom denna robotgräsklippare har max kapacitet är 400 m² (0,1 ac.), måste standbyperioden vara minst 14 timmar om dagen.

Det innebär 10 timmars drifttimmar per dag (inom 24 timmar) vid det maximala (kan vara mindre). Så om du har ställt in saker på dagschemat (08:00 till 22:00), skulle drifttimmarna max vara från 08:00 till 18:00 (10 timmar), och standby skulle träda i kraft från 18:00 till 08:00 (14 timmar). Mer info i manualen.

Undvik funktionen För kollisioner i huset
Och denna funktion är för när du är orolig för McCulloch ROB S600 stöta in i robotgräsklipparen garage (om du har en) och en bula i taget skadar både garaget och gräsklipparen själv.

Med detta möjligt är det mindre sannolikt att stöta in i garaget genom att helt enkelt inte klippa runt laddningsstationen. Med detta aktiverat måste du ta hänsyn till oklippt gräs runt laddningsstationen ändå.

Funktionen Kör förbi tråd
Det är en standardfunktion där fabriksinställningen är på 32 cm (12,6″). Detta är i huvudsak en cut to edge-funktion där robotgräsklipparen går över kantkabeln för att skära närmare kanten.

Du kan justera längden på vilken den går över tråden från 20-40 cm (7,87″-15,75″).

Kommandon i parkläge (2)
När du trycker på hemknappen öppnas det två sätt att gå ner: antingen ”GO Home, ROB, you’re drunk, and stay there!” eller ”Go home & wait”.

I huvudsak, istället för att manuellt bära tillbaka den till laddningsstationen, dessa 2 kan du göra det med ett tryck på en knapp. Den 1: a (”Gå hem & stanna”) befaller gräsklipparen att återvända till laddningsstationen och stanna där tills du ger det ett nytt kommando.

Det andra alternativet gör att det går tillbaka, men gör det möjligt att fortsätta arbeta från och med nästa schemalagda klippningstid eller så.

Kommandon i driftläge (3)
Sekundärt område, strömavbrott och spotskärning. Det sekundära områdesläget är i huvudsak ett manuellt skärläge för ett område där gräsklipparen inte skulle nå av sig själv.

Du borde utöka huvudområdets omkretstråd till det sekundära området, för att definiera det området fortfarande, helt enkelt bära gräsklipparen till det området och starta den med detta läge aktiverat. Det kommer att klippa tills batteriet tar.

Power Cut tvingar helt enkelt gräsklipparen att gå och börja klippa även utanför de schemalagda klipptiderna, men bara i upp till 3 timmar. Det går dock inte att åsidosätta ett vänteläge.

Spot Cut är avsedd för att skära ett specifikt mindre område – du bär gräsklipparen till platsen, starta den med detta läge, och det kommer att börja klippa den i ett spiralmönster. Det är faktiskt ganska coolt.

Kollisionssensor
En enkel men praktisk bump sensor och inte den mer sofistikerade ultraljud sensor som kan upptäcka hindret på avstånd.

Med denna stötsensor stöter robotgräsklipparen först i hinder för att registrera dem som sådana och ändra klippriktningen baserat på den information som inhämtats på det sättet.

4) Laddningssystem

Som med alla robot gräsklippare idag, McCulloch ROB S600 laddning och klippning cykel är automatisk också. Det innebär att det kommer att klippa och ladda alla på egen hand enligt schemat.

ECO-läge
ECO-läget för McCulloch ROB S600 är inte en idealisk energibesparande funktion som kräver barnpassning eftersom det bara är en tillfällig sak, men det är något. När gräsklipparen inte klipper och laddar eller inte gör någonting kan du aktivera detta ECO-läge där en grön led-lampa börjar blinka på laddningsstationen.

El till tråden och så vidare är stängd. Det kommer inte att börja klippa eller göra något förrän du trycker på STOP-knappen och inaktivera detta ECO-läge. Inte så mycket av en aktiv energisparfunktion tyvärr, men driftskostnaderna även utan det är super låg.

5) Klippsystem

Mulching system
Mulching är där gräset skärs, men inte samlas in, snarare sjunkit tillbaka ner på jorden som ett gödningsmedel. Det fungerar eftersom robotklippare är utformade för att skära oftare och nibble gräset tips snarare än att skära av en stor bit en gång i veckan som det är för vanliga gräsklippare.

Mulching håller gräset ganska friskt. Om du ville ha en riktigt hälsosam gräsmatta, allt som återstår för dig att göra är aeration.

Justeringsfunktion för klipphöjd
Klipphöjden kan justeras mellan 4 alternativ: 20, 30, 40 eller 50 mm (0,8″ till 1,97″).

3 svängande små blad
McCulloch ROB S600 robotgräsklippare har 3 svängbara rakbladsliknande blad som är fästa vid en roterande skiva som utgör skärsystemet. Det finns också den fasta typen av skärsystem, men denna svängande blad typ av ett skärsystem här är tystare, säkrare och mer energieffektiva i jämförelse. När det gäller negativ, den svängande små blad fäst vid en roterande skiva är lite mindre effektiva på att skära saker. Det finns också den högre risken för de små bladen bara bryta av, men risken för att det faktiskt händer är ganska låg.

6) Säkerhetsfunktioner

Knappen Nödstopp

Bortsett från McCulloch ROB S600 robot gräsklippare har en stor röd nödsituation STOP-knappen, är den ganska tyst (upp till 57 dB), rör sig långsamt, och med en betydligt svagare motor jämfört med din vanliga gräsklippare, vilket innebär att det kommer att ha svårt med något annat än gräs, tillsammans med bladen är små och stoppade djupt under chassit, det finns några fler knep under magen.

Kollisions-, lutnings- och lyftsensorer
Kollisionssensor McCulloch ROB S600 har är i huvudsak bara en bula sensor och inte ultraljud sensor som upptäcker och undvika kollision med hinder helt hjälpa den att navigera.

Guppsensorn fungerar också en säkerhetsåtgärd eftersom istället för att trycka på för evigt, kommer det att ändra riktning på något lätt stöta på saker. Tilt- och lyftsensorer stoppar bladen nästan omedelbart när gräsklipparen lutas eller lyfts.

7) Säkerhetsfunktioner

Säkerhetsnivåer
Det finns 3 säkerhetsnivåer: låg, medel och hög. Bilden är självförklarande, men jag ska ändå gå igenom den i ord. Vid funktionen ”Låg” är endast tidslåsfunktionen aktiv. På ”Medium” är det PIN-kod och Time Lock-funktion som är aktiva.

Och du kanske har gissat det, på ”Hög” säkerhetsnivå finns det också larmfunktionen ovanpå PIN-koden och Time Lock-funktionen. Lite mer info om dessa 3 funktioner nedan.

Funktionen Tidslås
När PIN-koden inte anges på 30 dagar låses gräsklipparen och en PIN-kod måste anges för att låsa upp den. Så det betyder att du inte kan komma bort från att behöva komma ihåg eller skriva ner PIN-koden.

Denna funktion finns även på lägsta säkerhetsnivå och syftet är att förhindra obehörig åtkomst på lång sikt.

Pin-kod
På medelhög eller hög säkerhetsnivå kommer PIN-kodprompten upp oftare. T.ex. när du trycker på STOP-knappen medan den fungerar eller när du startar gräsklipparen, bör du infälla rätt PIN-kod för att fortsätta.

Först finns det sannolikt ingen PIN-kod, så du måste skapa en från grunden (du kan ändra det senare). Försök att inte glömma PIN-koden när du har skapat den! (det går inte att använda 0000 som PIN-kod)

Larm
På högsta säkerhetsnivå, det vill än ”Hög”, blir larmet aktivt. Den slocknar när gräsklipparen lyfts medan den fungerar eller när rätt PIN-kod inte anges inom 10 sekunder efter att du har tryckt på STOP-knappen.

Du kan stoppa alarmet genom att ange rätt PIN-kod när det har gått av en eller annan anledning.

Vad ingår i McCulloch ROB S600-paketet?

 • Robotgräsklippare
 • Laddningsstation
 • Installationshandbok
 • 150 m begränsningskabel
 • Ytterligare guidetråd
 • Extra skärblad (3)
 • Märlor (200)

Spikar, skruvar, hexnyckel, nätaggregat & kabel, kabelkontakter, o.d..

Dessutom kan du även köpa mot extra kostnad:
Gräsklippare hus

Borde du köpa McCulloch ROB S600 Robot gräsklippare?

Som alltid vill jag påpeka att denna robotgräsklippare inte är den enda där ute. McCulloch ROB S600 är inte billigt, men ändå konkurrenskraftigt prissatta packning anständigt värde för en gräsmatta på 600 m² (0,148 ac.) i storlek.

Den har alla viktiga klippnings-, säkerhets- och säkerhetsfunktioner med ytterligare mer avancerade, en som gör att den kan skära närmare kanterna till exempel, tillsammans med några andra tjusiga funktioner.

Och för att lägga till det, är kvaliteten faktiskt anständigt och kommer från ett toppmärke i robotgräsklippare.

När det gäller nackdelar, det har inte en regnsensor och det finns inget hinder upptäckt ultraljud sensor för att navigera gräsmattan utan kontakt.

Det kräver också kantkabel som ska installeras och fjärrkontrollen är begränsad till Bluetooth-anslutning.

Det kanske inte är för dig om din trädgård layout var mycket komplex och / eller sluttningarna var stora och brantare än 10% (eller 5,7 °) där du ville installera begränsningstråden, men också när du ville cut höjd vara mindre än 20 mm (0,8″) eller mer än 50 mm (1,97″). Eller när du ville att fjärrkontrollen skulle vara via Wi-Fi i stället för Bluetooth vilken typ av kräver att du är närmare gräsklipparen med din smarta enhet för att skapa luftanslutningen.

Du kan kontrollera priset här: McCulloch ROB S600 Robot Gräsklippare.

Hur man installerar McCulloch ROB S600?

När det gäller installationen, du tittar på installationen av kantkabeln och laddningsstationen. Hela processen kan ta några timmar (kontrollera med installationsmanualen). Allt är mycket väldokumenterat.

För begränsningstråd finns det några krav på hur långt det ska vara från kanten och så vidare. Du kan få bra info om allt från installationsguiden. Men av hänsyn till översynen, se till att din gräsmatta inte har brantare än 10% (5,7 °) sluttningar där du skulle placera kantkabeln.

Robotgräsklipparen själv kan hantera brantare sluttningar. Dessutom kan du antingen begrava tråden eller lägga den tätt mot gräset istället med hjälp av häftklamrar. I slutändan är det bättre att begrava det ändå.

En annan sak är laddningsstationen. Ställa in detta är ganska rakt fram (kolla med installationsguiden), men jag skulle vilja påpeka några viktiga saker fortfarande. De har främst att göra med laddningsstationens placeringskrav:

Det måste vara nära ett vägguttag;
helst under skugga & omslag;
installeras på en relativt plan yta utomhus;
installera det någonstans utom synhåll från förbikopplingsmaskiner;
lämna minst 2 m fritt utrymme framför laddningsstationen,
Om du har installerat laddningsstationen på en ö, se till att ledaren kör in på ön också.

Hur tar man hand om McCulloch ROB S600 Robot Gräsklippare?

Som är med alla robot gräsklippare, McCulloch ROB S600 robotgräsklippare, kräver också mycket lågt underhåll:

rengör regelbundet;
byt ut skärbladen vid behov;
byta ut laddningsbart batteri när det verkar nästan dött;
installera laddningsstationen i skuggat område för att skydda gräsklipparen från väder och vind.
glöm inte att koppla ur strömförsörjningen ansluten till laddningsstationen du lämnade utanför för vintern;
när robotgräsklipparen förvaras, ladda den helt, stäng av, rengör och placerar den i torra inomhusförhållanden och undvik att lämna den i frystemperatur.

Slutsats

McCulloch ROB S600 är avsedd för gräsmatta upp till 600 m² (eller 0,148 ac.) i storlek där sluttningarna är inte mer än 19,3 ° (eller 35 procent) brant. Det är annars en autonom robotgräsklippare med ett 18 V 2.0 Ah litiumjonuppladdningsbart batteri som körs på elkraft.

Det mulches gräs på ett slumpmässigt mönster med 3 svängande rakblad-liknande blad för ett skärsystem. Robotgräsklipparen arbetar tyst (upp till 57 dB) och håller gräsmattan på en klipphöjd på 20-50 mm (eller 0,8″ till 1,97″).

Bortsett från allt detta, det är, återigen, en ganska enkel av en robotgräsklippare med en hel del extra funktioner, såsom förmågan att skära närmare kanten, täcka otillgängliga zoner, spara energi, och liknande. Den gör nästan allt du vill ha från en robot gräsklippare, det är alla viktiga klippning, säkerhet och säkerhetsfunktioner.

Det finns dock några saker den saknar: det finns ingen regnsensor eller en anständig förmåga att fjärrstyra den från längre än Bluetooth-anslutningsområde (inte Wi-Fi).

McCulloch varumärke
McCulloch UK Ltd är ett varumärke inom Husqvarna Group. Och den senare är världsledande inom robotgräsklippare. McCulloch robotklippare är konkurrenskraftiga priser och, på samma sätt, av god kvalitet, inte alltför avancerade eller komplexa.

mcculloch rob s600 stop körning klippning gräs bäst i test

Vad finns i paketet
McCulloch ROB S600 paketet innehåller roboten gräsklipparen själv, en laddningsstation, 150 meter (ca 492′) av begränsningstråd, 200 gränstråd pinnar, och några manualer, men också strömförsörjningen & kabeln, skruvar, spikar, trådkontakter, och liknande, allt du behöver, i huvudsak.

Sammanfattningsvis en utmärkt robotgräsklippare som fixar din gräsmata utan massa krångel och problem.

Helt klart prisvärd med tanke vad mycket tid man sparar och vilket fantastiskt jobb den gör.