Klippa Häck Med Häcksax | Hur Du Klipper Rakt Och Tips

hur klippa häck

Detta är en annons/reklam för gardenstore.se/Granngården.se och innehåller annonslänkar

Jag letade efter hur man klipper en häck med hjälp av häcksax och detta lärde jag mig.

Det blir allt vanligare att ha en häck i Sverige, om det görs på rätt sätt kan det vara ganska mycket snyggare än ett staket.

Problemet är då bara att det måste göras på rätt sätt, annars kommer din häck inte att bli det minsta snygg.

Tyvärr så är det allt för många människor som låter bli att klippa sin häck eftersom de anser att det är jobbigt och att de har bättre saker för sig än att klippa häcken. Därför har vi nu sammanställt denna guide för hur du ska klippa din häck eftersom det verkligen inte behöver ta massor med tid och energi.

Det kan faktiskt vara ganska enkelt och roligt att klippa sin häck, speciellt när man börjar se resultaten av sitt hårda arbete.

Innan vi kollar på hur du ska klippa din häck på bästa sätt kan det vara en bra idé att kolla på varför du ska klippa din häck över huvud taget. Låt oss därför göra det nu.

Varför klippa sin häck?

Det finns många anledningar till varför du skulle vilja klippa din häck. Om du väljer att inte klippa den kommer till exempel se ovårdad ut vilket kanske ger dina grannar fel signaler om dig och din familj. En annan anledning till att klippa den är om du bor nära en korsning.

Det finns nämligen lagar för hur höga häckarna får vara vid vägar och korsningar.

Om du inte klipper din häck kan du bryta mot lagen vilket kan ge dig böter. Vore det då inte lättare att bara klippa den från början så att man slipper?

Den sista och kanske största anledningen till att folk klipper sina häckar är för att de inte ska breda ut sig för mycket.

Häckar är i princip buskar och om du inte klipper din häck kommer den bara att fortsätta växa. Om du vill ha kvar din trädgård utan att häcken tar upp större delen av den vill du säkerligen klippa den.

hur klippa häcksax buske

Dessutom är det mycket enklare att klippa häcken innan den har hunnit bli för stor. Dessutom har häckar flera andra fördelar.

En av deras största fördelar är dess flexibilitet. En häck kan bli vad du vill att den ska bli, låt din kreativitet flöda.

Om du vill skärma bort din jobbiga granne låter du den bara växa, får du en ny granne som du gillar kan du klippa ner den lite. Förutom detta är häcken bra för dig som är fågelskådare.

Det beror på att fåglar gillar att bygga bo i häcken och kommer därför flyga omkring i er trädgård. Detta är väldigt trevligt på sommaren eftersom fåglar äter myggor. Äntligen kan ni sitta ute en sommarkväll utan att bli helt tömda på blod.

Nu när du vet varför du vill klippa din häck har det äntligen blivit dags att kolla på hur man egentligen gör. Detta är nämligen ganska viktigt om du ska klippa din häck i framtiden.

Hur klipper man en häck?

I denna artikel ska jag främst fokusera på hur du klipper din häck med hjälp av en häcksax så om du använder dig av en annan maskin så är detta inte artikeln för dig. Med det ute ur vägen, låt oss börja förklara hur du ska göra.

Införskaffa en häcksax:

Det första du behöver är ganska uppenbarligen en häcksax, läs mer om bästa häcksaxen här. Utan en sådan blir det svårt att klippa din häck genom att följa denna guide. Det finns väldigt många häcksaxar på marknaden men vilken du väljer spelar inte någon jätteroll.

De flesta är bra och du kommer inte att behöva den senaste modellen heller. Det finns många sidor på internet där du kan jämföra produkter så där kan du säkerligen få reda på vilken häcksax som är bäst för dina behov. Låt oss nu anta att du har en häcksax.

Hur ska du på bästa sätt använda den för att klippa din häck?

Klippa din häck:

Nu har du din häcksax och det är dags att sätta igång.

Men hur gör man egentligen?

Det finns några ganska enkla riktlinjer som man kan följa för att lyckas klippa sin häck så bra som möjligt.

En sådan riktlinje är att du vill se till att din häck är bredare i botten än vad den är i toppen.

Detta släpper nämligen in mer solljus vilket antagligen är vad du vill. En annan riktlinje är att du helst ska klippa din häck lite senare på sommaren.

Då stör du nämligen inte fågelungarna som är i fågelbon i din häck. Annars kan du klippa den tidigt så att fåglarna ännu inte har hunnit bygga bon i din häck.

Nu till lite mer konkreta tips.

De flesta säger att du ska klippa din häck nerifrån och upp och detta är faktiskt ett riktigt bra tips. På detta sätt undviker du nämligen att avklippta grenar är i vägen för dig när du fortsätter klippa eftersom de kommer ramla neråt och du arbetar dig uppåt.

Ett annat tips som är väldigt bra är att ta hjälp av ett snöre. Spänn upp det på den höjd som du vill att din häck ska vara när du har klippt klart.

På så sätt kan du undvika att häcken blir ojämn, alltså olika hög på olika ställen.

Detta brukar vara ett större problem för nybörjare inom häckklippning men även de som hållit på ett tag kan ha användning av ett snöre för att se till att det blir bra. Ingen vill väll ha en ojämn häck, eller hur? En annan sak som är väldigt viktigt att tänka på när du klipper din häck är att du verkligen lägger ned tid på det för att jobbet ska bli bra.

Det blir helt enkelt inget bra om du inte bryr dig så mycket och bara vill bli klar så fort som möjligt. Du måste anstränga dig lite.

Du ska också komma ihåg detta när du klipper din häck dem första gångerna.

klippa häcken rakt

Resultatet kommer kanske inte att bli jättebra men vad hade du förväntat dig första gången du gjorde något nytt? Ingen lyckas på första försöket, det kommer att ta lite tid för att bli riktigt duktig på att klippa sin häck.

Om du vill snabba upp processen lite kan du alltid ta och gå en kurs i hur man klipper häckar. Då lär du dig hur man ska göra och du kan få bra och konkreta tips på vad du gör fel och vad du kan förbättra med din teknik. Sedan kan du imponera på alla på gatan med din fina häck.

Kommer du nu bara ihåg detta jag har lärt dig när du ska till och klippa din egen häck så kommer det antagligen att gå jättebra. Du ska bara veta att man inte kan läsa sig till allt. Vissa saker måste du helt enkelt lära dig genom att testa.

Det finns inget annat sätt att lära sig tyvärr. Men kanske finns det sätt att göra det mindre läskigt för dig.

Kanske har du en granne som har haft häck mycket längre än vad du har och som därför har klippt sin flera gånger.

Han eller hon kan då hjälpa dig och komma med tips för hur du ska göra för att klippa din egen häck, vilket verkligen kan göra din första gång enklare.

Här finns även ett videoklipp med lite extra bra tips om klippa häcken:

Efter att ha läst dessa tips borde du nu vara mer säker på hur du klipper din häck men det finns fortfarande saker som du säkerligen gör fel. Låt oss därför gå igenom några av dem vanligaste sakerna som folk gör fel när de ska klippa sin häck så att du ska kunna undvika dem när du klipper din egen häck i framtiden.

Vad folk gör fel när dom klipper sin häck eller buskar:

Människor som klipper sina häckar gör som sagt många fel och de flesta av dessa går att undvika riktigt enkelt om man bara läser på lite innan man börjar. Och tro inte att bara för att du har klippt din häck förut gör du inga fel, alla gör fel och alla kan lära sig något nytt.

Du blir helt enkelt aldrig för gammal eller bra för att lära dig något nytt. Låt oss nu kolla på dem vanligaste felen som folk gör.

Klippa sin häck för sällan eller för ofta:

Vissa människor klipper sin häck när de tycker att det passar sig. Sen när dem senast klippte häcken spelar helt enkelt mindre roll tycker dem. De kunde inte vara mer fel. Olika häckar gillar att bli klippta olika ofta och det är viktigt att du inte klipper din häck för ofta eller för sällan.

Vissa häckar vill bli klippta en gång om året och andra vill bli klippta två gånger om året.

Vissa kan till och med vilja bli klippta mer än detta. Att ta reda på hur ofta din häck vill bli klippt för att må bra är enkelt, klipp häckar lite och ofta. Då kommer dom behålla sin form och även bli täta. Om du följer detta kommer din häck kommer att tacka dig.

Gör inte ett ordentligt jobb:

Det kan vara jobbigt att klippa sin häck och många gånger vill man bara ge upp när man har kommit halvvägs men man måste fortsätta kämpa.

Om du till exempel ger upp innan du har lyckats få till det så att häcken är lite bredare nedtill än upptill kommer du att få betala priset i vinter.

Vissa häckar lägger sig platta mot sommaren på grund av snömassorna eftersom de grenarna i botten är små och svaga.

Om du istället låter häcken vara lite bredare där nere kommer grenarna orka hålla uppe tyngden av den tunga snön hela vintern. Som vi sa tidigare måste du lägga ner tid och energi på det hela när du klipper din häck. Ett halvdant jobb kommer få dig att bli klar snabbare men resultat kommer inte att bli bra och du kommer antagligen inte att vara nöjd med din egen insats.

Hur ofta ska man vattna häck:

Vattna ett par gånger i veckan, om det är en regn period behöver du inte vattna lika mycket. Men hellre vattna för mycket än för lite annars börjar häcken torka på topparna.

Ett annat misstag som folk tyvärr gör är att de glömmer bort att häcken också är en växt.

Det är inget plank, det är en levande organism som behöver vatten för att överleva. Ofta räcker regnvattnet men om sommaren har varit väldigt torr kan du definitivt behöva vattna din häck lite extra på samma sätt som du vattnar dina andra växter i din trädgård.

Annars kommer din häck att dö vilket gör att du bli tvungen att köpa en helt ny. Detta är dyrt och det är väldigt tråkigt att veta att det hade kunnat undvikas med bara lite vatten. I Sverige kan det ibland bli väldigt torrt på sommaren och det är därför viktigt att vattna sin häck. Kom ihåg detta, annars kommer du inte vara glad på dig själv.

Efter att ha läst hela den här artikeln har du kanske kommit fram till att det verkar vara väldigt mycket jobb med en häck. Kanske funderar du på att bara skaffa ett plank istället som du inte behöver klippa eller vattna. Mycket enklare tycker du. Men är det verkligen det?

Häck eller staket:

Detta är en fråga som inte har ett fast svar. Man kan säga att svaret ändras beroende på vem du pratar med. För vissa passar helt enkelt ett staket bäst och för vissa passar helt enkelt en häck bättre. Många tror att de vill ha ett staket för att det är lättare att ta hand om, du behöver varken klippa eller vattna det.

Men det är mycket annat du måste göra med ett staket istället som man kanske inte tänker på så mycket. Har du ett målat staket?

Då kommer du behöva måla om det. Blev några brädor ruttna? Då måste du byta ut dem. Och vad händer om du inte gillar din granne och vill ha ett högre staket? Då måste du köpa ett helt nytt vilket är dyrt.

Med en häck kan du bara låta den växa så slipper du din nya granne som du inte gillar. Att ha en häck är mycket billigare i längden än ett staket och att klippa den en till två gånger om året är inte orimligt mycket arbete. Därför är det för det mesta smartare att bara skaffa en häck som behöver bli klippt ibland. Du kommer att tjäna på det i längden.

Vad har vi då lärt oss efter att ha läst den här artikeln.

Jo, tänk på att vattna flera gånger i veckan om häcken är ny planterad sen det bästa är bara att köra på så lär du dig ju mer du gör det.

Kommer du bara ihåg vissa av dem tips jag gav dig och några fel att undvika kommer du inte ha några som helst problem med att klippa din häck. Du kommer antagligen tycka att det är lite läskigt dem första gångerna men efter ett tag kommer det att bli mindre läskigt och enklare plus roligare.

Det är helt enkelt så det fungerar med allt och häckklippning är inte det minsta annorlunda. Ju mer du gör det desto lättare kommer det att bli, det är i princip allt du måste komma ihåg. Försöker du ditt bästa bara det så kommer allt att gå bra.

Hoppas du fick något tips och lycka till med din trädgård sen önskar jag dig en trevlig sommar.