Husqvarna 115 iL Trimmer Test (2021) Bra?

Grästrimmer-Husqvarna-115-iL-test

Detta är en annons/reklam för gardenstore.se/Granngården.se och innehåller annonslänkar

En kraftfull batteridriven grästrimmer som kan ta itu med den största av trädgårdar

Kortfattat:
En större sladdlös grästrimmer med kraft och prestanda för att säkerhetskopiera sin storlek, är Husqvarna 115iL idealisk för medelstora till stora gräsmattor.

Fördelar:

  • Kraftfull, ren snitt
  • Bra 33cm trimmer diameter
  • Mycket justerbar för passform
  • Effektivt savE-läge
  • Bra run-tider
  • Massor av batteri / laddare alternativ
  • Klarar 2mm trimmerlinje

Nackdelar:

  • Ganska tungt
  • Inbyggd laddare

Viktiga specifikationer:

36v ström
330mm trimning cirkel
30mins run-time
70mins laddningstid
4,2 kg med batteri
Justerbar axellängd
Tryck på ’n’ Go’ bump line feed
BLi10 2.1Ah batteri
QC80 laddare

Vad är Husqvarna 115iL Grästrimmer?

Husqvarna 115 iL trimmer test recension klippa gräs

Husqvarnas 115iL är designad för gräs och lätt ogräsrensning i större trädgårdar och är en kraftfull sladdlös trimmer med en stor 330mm skärcirkel.

Levereras här med BLi10-batteriet och QC80-laddaren som ett kit, men med massor av andra batteri- och laddare alternativ tillgängliga, erbjuder det normala och lågenergilägen för att leverera 30 minuters skärtid per laddning

Ta dig förbi Husqvarnas vikt och storlek jämfört med många kompakta sladdlösa grästrimmers och det är en potent och effektiv artist.

Det finns ingen avmattning i vått gräs, savE-läget fungerar bra och håller saker tyst, och snittet är rent.

Den in-line laddaren är inte lika bekvämt som en docka men det finns gott om kompatibla Husqvarna batteri och laddare alternativ att välja mellan.

Husqvarna 115iL – Design och funktioner

Den 115iL är inte din typiska lätta trådlösa trimmer som syftar till små till medelstora inhemska trädgårdar.

Detta är en ordentlig bit av trädgårdsmaskiner, packning i en 36-volts motor med två effektalternativ, en bred 330mm skärcirkel, och en justerbar axel för att tillgodose ett brett utbud av användarhöjder.

Lovande upp till 30 minuters run-time, är detta en gräs trimmer för större trädgårdar och även semi-professionell användning. Ironiskt nog är det alltså Husqvarnas minsta och billigaste sladdlösa grästrimmer.

Viktig teknik här är Husqvarnas långvariga borstlösa motor som ger mycket högt vridmoment, trots att den är relativt låg i vikt.

Spinning på 5500rpm, detta säkerställer att det inte finns någon avmattning eller mosse ner när du träffar långa våta gräs eller tuffare ogräs.

Ner på skärhuvudet levereras enheten med Husqvarnas grundläggande T25-guppmatningslinjespole och 1,6 mm rund linje.

Huvudet kan hantera en något tjockare linje än så här upp till 2mm. Den 115iL talanger är inte begränsade till det, dock;

Husqvarna erbjuder en förvirrande utbud av linje huvuden som kan ta ännu tyngre spårvidd linje, och vi tvivlar inte på att motorn är upp till uppgiften. Sök en återförsäljare för råd om det.

Axeln är teleskopisk för att justeras i längd med en verktygslös cam-clip låsmekanism. Det är fjäderbelastat för att hjälpa dig att förlänga axeln, men hjälper inte om du går åt andra hållet.

Slinghandtaget är i en fast vinkel men detta kan skjutas upp och ner axeln och låsas på plats med en annan cam-klämma. 115iL är mycket lätt att justera i farten och användarhöjden är bred.

Huvudhandtaget är mjukt konturerat med en dödmans dödsbrytare på toppen och avtryckaren nedan.

Framför dessa finns en spännande bubbelknappskontrollpanel som apor panelerna på Husqvarnas smarta anslutna gräsklippare.

Det finns inga trådlösa smarts här, men du får huvudströmbrytaren och möjligheten att välja mellan normal och batteribesparande ”savE”-läge.

Husqvarna 115iL – Batteri, laddning och körning

Husqvarna säljer alla sina trådlösa verktyg separat från batterier och laddare för att ge massor av alternativ, och som ett grundläggande kit som sparar några pounds på det totala priset.

Den 115iL kit vi har på prov levereras med gräs trimmer, en 2.1AH BLi10 batteri och den grundläggande QC80W laddare, allt för ett rabatterat pris på £ 250.

Medan QC80W laddaren är en solid 80W enhet som laddade upp BLi10 batteriet i cirka 1hr 15mins, det är lite krångligt.

Som en in-line laddare den har två kablar att brottas med; från elnätet och laddningsledningen till batteriet.

Klämman på batteriet är lite besvärligt och du hamnar med laddare, batteri och en härva av kablar på arbetsytan. Vi föredrar mycket bekvämligheten och enkelheten i en drop-in batteridocka för laddning.

Om du vill ha sådan bekvämlighet så är det tillgängligt som ett alternativ. Husqvarnas QC330 docka är en kraftfull 330W laddare som tar BLi10 från platt till full i 40 minuter.

Om du behöver ännu snabbare, kommer QC500 göra jobbet i långt under 30 minuter.

Batteriet klickar in i trimmerkroppen i två steg, den första frånkopplad för transport och den andra redo att gå.

Vid konstant användning i det normala energiläget lyckades vi med cirka 20 minuters fast arbetskörningstid.

Börja slå tungt, vått gräs och lätt scrub och den siffran sjunker lite – men med sekunder snarare än minuter.

Om du inte behöver hastigheten eller gumption av full effekt, är savE-läget lika effektivt på torra gräs och lätta ogräs.

Det satte run-time i genomsnitt till över 30 minuter, sträcker sig ut till nästan 40 minuter totalt på en dag av stop-start strimming.

Om du behöver längre run-tider då Husqvarna erbjuder ett oöverträffat utbud av batteripaket som börjar på BLi10, genom två större förpackningar, och kulminerar i BLi200 – vilket är bra för 1hr 15mins av strimming. Var och en kommer med sin egen extra vikt straff.

Behöver du mer än? Dra i en av Husqvarnas batteriryggsäckar, fäst navelsträngen på 115iL, och du kan trimma i upp till en jättestor 5 timmar 30mins på en enda laddning.

Vi blir trötta bara tänka på det, men alternativet är där om du vill.

Husqvarna 115iL – Hur är det att använda?

Husqvarna 115 iL trimmer test omdöme kniv eller tråd

Tippa våra skalor på över 4,2 kg med BLi10-batteriet på plats, är 115iL verkligen inte en superlätt trimmer för din äldre mamma. Vi försökte, hon sa att det var för tungt.

Axellängden är mycket lätt att justera trots sin udda fjäderbelastning, och att kunna ändra slinghandtagets läge gör det mycket justerbart för passform.

Som sagt, det finns ingen komma bort från vikten, och även om det inte är så besvärligt som en 4-takts bensin borste-cutter, det är en allvarlig bit av maskiner. Det är klart att det är bara burly gubbar som sköter gräsvården hemma i Husqvarnas hemland Sverige.

Tack och lov blir det extra nötkött till en brawny prestanda som den kraftfulla motorn och 33cm skärcirkel rippa genom vått eller torrt gräs med fulländad lätthet och hastighet.

Trådskyddet kan vändas upp för att komma riktigt nära upp till mindre känsliga områden, men det tar en ganska solid bogserbåt eller försiktigt prising isär av trådslingan för att få den över låsklackarna och flytta position.

Vi tacklade en mängd olika gräs, ogräs och några scrub med 115iL, och den enda begränsande faktorn när det gäller dess skärprestanda var den relativt bräckliga 1,5 mm trimmer linje.

Vi skulle gå för 2mm när vi behövde byta ut den medföljande linjen och helst en triangulär eller fyrkantig profil version för att ytterligare förbättra skärpan i snittet på fina gräsmatta områden. Den 115iL är mer än upp till den uppgraderingen.

T25 trimmer huvudets bump foder fungerade nästan felfritt. När vi var nära slutet av linjen på den första spolen och området var igensatt med skräp, det hade ett par mindre klibbiga stunder.

Med tanke på att bump feeds är notoriskt ombytliga när smutsiga, det är fortfarande ett bra resultat.

Med tanke på den snabba fräsen och den kraftfulla borstlösa motorn, ingen överraskning att 115iL inte var den tystaste trimmer vi har testat.

Det gungade 85dB på armbågshöjd ovanför huvudet; kör fritt det gick långt över 90dB när du skär grov grejer.

Det är ungefär samma som en större elektrisk grässtrimmer, så åtminstone du inte kommer att irritera grannarna på en söndag morgon som du gjorde med din gamla elektriska modell.

Efter flera veckor i bruk runt gården kämpade vi för mycket för att skylla på Husqvarnas grästrimmer – annat än att det var en ganska stor och tung bebis.

Tack och lov, som leder till potent trimning prestanda, bra byggkvalitet och anständiga run-tider från BLi10 batteriet.

Vi skulle förmodligen välja det nakna verktyget och lägga till en docka laddare och större batteri för att säkerhetskopiera 115iL allvarliga stora gräsmatta prestanda, men om du vill ha bra storlek trimmer som inte kommer att svika dig då 115iL är ett utmärkt val.

Varför köpa Husqvarna 115iL?

Den 115iL kan vara Husqvarnas ”lätta”plikt sladdlös gräs trimmer, men dess storlek och prestanda slåss långt över denna fakturering.

På 4,2 kg med batteri är det lite tyngre och mer besvärligt än många trådlösa trimmers på ingångsnivå, men prestandan är allt annat än lätt.

Det skär en stor cirkel, inte bleknar i ansiktet av högt vått gräs eller tung ogrästillväxt, vilket ger 20-30 minuters run-time med lätthet – även med den grundläggande BLi10 batteri levereras.

För mindre körfält i torrt, savE eco-läget minskar buller avsevärt och erbjuder gott om extra körtid också.

Som alltid med Husqvarna är passform, finish och byggkvalitet utmärkt.

Om du kan leva med den stora storleken och stökiga laddare, skulle 115iL vara ett utmärkt val för medelstora gräsmattor och uppåt utan problem.

4.9/5

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *