Bästa Jordfräsen Bäst i Test (2021)

bästa jordfräsen

Detta är en annons/reklam för gardenstore.se/Granngården.se och innehåller annonslänkar

Ingenting är riktigt lika tillfredsställande som en nydasprad trädgård.

Såvida inte din jordfräs inte är gjord för jobbet. Markberedning med fel typ av jordfräs kan vara mer än ett krångel – det kan vara en mardröm. Första gången jag odlade min trädgård var en svettig, frustrerande och tidskrävande katastrof.

Det behöver inte vara så. Bereda jorden i din trädgård kan vara en givande och okomplicerad uppgift, förutsatt att du har den bästa jordfräsen för dina behov.

1. Husqvarna TR 348 Jordfräs

bästa jordfräsen Jordfräs Husqvarna TR 348 bäst i test omdöme recension

Denna jordfräs från Husqvarna är en lätt men samtidigt kompakt jordfräs. Väldigt lättanvänd som är enkel och kontrolera.

Handtaget är justerbart för din bästa arbetsposition och har även fällbart styre så du kan enkelt få plats med den om du ska transportera den exempelvis.

Denna väger ca 73 kg och har ett arbetsdjup på 15 cm.

En prisvärd jordfräs från det välkända Husqvarna.

2. Husqvarna TF 325 Jordfräs

Här är en liten mindre variant som är också mer vänlig mot plånboken.

Men det behöver inte menas den är inte lika bra, denna klarar även jobbet utmärkt.

Denna har en pålitligt motor med en backväxel som gör att jobbet är enkelt att utföra.

Har också ett löstagbart transmissionshus som gör att du kan enkelt smörja den för att maximera livslängden.

3. Jordfräs Stiga Silex 103 B

Denna från Stiga också ett välkänt Svenskt märke har en mångsidig men kraftfull jordfräs.

Används av både proffs och hobbyanvändare och har ett bekvämt justerbart handtag.

Använd denna för att spara din rygg istället för att gräva för hand.

Vad är en jordfräs?

Är din trädgård faktiskt mer som en mini-gård, vilket gör en traktor effektivare? Om så är fallet, kommer du att vilja ha en jordfräs.

Oavsett om du kallar det en jordfräs eller rotavator för trädgårdsbruk, dessa enheter tugga igenom och bryta upp jorden, skär lätt genom rötter eller växter som kan vara i vägen.

De bästa trädgård jordfräsar eller trädgård rotavators har två till fyra blad som spottar genom hårt material lätt, lossa den och gör det lättare att arbeta i.

De gör också ett fantastiskt jobb med att arbeta kompost eller gödningsmedel i jorden.

En driven jordfräs är inte absolut nödvändigt, naturligtvis.

Du kan göra jobbet med en hand jordfräs också. Men om du har en hel del mark att täcka, en tung jordfräs kan rädda dig från några allvarliga värk och smärta.

Även en liten jordfräs kan minska belastningen på rygg och armar.

Elektriska jordfräsar

Elektriska jordfräsar är perfekta som små trädgård jordfräsar.

Med en elektrisk jordfräs behöver du aldrig oroa dig för att bensinen ska ta, även om du måste arbeta nära ett eluttag eller ha en lång förlängningssladd.

Elektriska jordfräsar tenderar att vara mindre kraftfull än gasdrivna jordfräsar, men detta är inte nödvändigtvis ett problem för små trädgårdar.

Den andra sak att tänka på när man tittar på jordfräsar är underhåll.

Elektriska jordfräsar startar lätt utan att behöva dra i en sladd. Jämfört med gas jordfräsar de är relativt underhållsfri. Elektriska jordfräsar tenderar också att vara billigare än gasdrivna jordfräsar.

Bensin drivna jordfräsar

bästa jordfräsen 4 takt motor bensin plog röjsåg

Bensin jordfräsar är rätt kraftfulla.

Dessa är de jordfräsar du vill ha i ditt hörn om du behöver till stora områden i taget eller om du bryter ny mark.

Gas jordfräsar är kraftfullare än elektriska jordfräsar och kan hantera ogräs, stenar och komprimerade jordar med lätthet.

All den kraften har ett pris. Nackdelen med gasdrivna jordfräsar är att de är betydligt svårare att skjuta och manövrera än elektriska jordfräsar.

Dina underarmar kommer definitivt att få ett träningspass, tillsammans med resten av kroppen, så var beredd att svettas.

Gasdrivna jordfräsar kommer också med fler underhållsuppgifter än elektriska jordfräsar, så om du inte är mekaniskt lutande detta kanske inte är rätt jordfräs för dig.

Kultivator vs Mini-Jordfräsar

Kultivatorer är inte rototillers, även om de två termerna används ofta omväxlande.

Liksom jordfräsar, odlare kommer i gas och elektriska modeller, men odlare används för att lossa jorden i en befintlig plantering område och ogräs (tror mark underhåll vs bryta ny mark).

Pinnarna på kultivatorer är inte utformade för att skära så djupt som jordfräsar.

Som ett resultat, de är lättare att manövrera än den genomsnittliga jordfräs och är perfekta för att odla – bara inte odla.

En mini jordfräs, å andra sidan, har djupare skivning pinnar av en jordfräs i ett mindre paket.

Främre jordfräspinnar vs Bakre fräspinnar

En av de viktigaste skillnaderna du behöver göra är om du behöver en främre tine eller en bakre tine jordfräs.

Bakre tine jordfräsar skär djupare i jorden och är vanligtvis mer kraftfull än främre tine jordfräsar.

Detta gör bakre tine rorkulten bättre jordfräs val för att bryta ny mark eller hantera tyngre jordar.

Det finns mid-line jordfräsar samt som fungerar som en medelväg mellan främre tine jordfräsar och bakre tine jordfräsar.

Medan dessa är ganska ovanliga, de kan vara mycket effektiva och anpassningsbara.

Främre tine jordfräsar skär inte så djupt som bakre tine jordfräsar, men de är perfekta för att hantera redan lossad smuts.

De är lättare att driva igenom något lossad jord än bakre tine jordfräsar, vilket gör dem idealiska för trädgårdar som inte kräver regelbunden djup jordbearbetning eller för trädgårdsmästare som till flera gånger under hela säsongen.

Innan du köper…

Nu när du vet om de olika typerna av jordfräsar, är det dags att ställa dig några fler frågor. Den första, och för många trädgårdsmästare den viktigaste frågan, handlar om din budget.

Vad är din budget?

Inte alla av oss har bottenlösa fickor. Jordfräsar varierar i pris från 1000 – 30000 kronor. Tricket är att hitta en jordfräs i din prisklass som inte offrar effektivitet för din ekonomi.

Att köpa en billigare jordfräs som är för liten eller inte tillräckligt kraftfull för jobbet är inte värt investeringen.

Å andra sidan, spendera hundratals dollar på en maskin som är alldeles för kraftfull för din lilla trädgård är definitivt ett slöseri med dina pengar.

Tricket är att hitta balansen däremellan.

Hur stor är din trädgård?

Storleken på din trädgård spelar en stor roll för att avgöra vilken typ av trädgård jordfräs att köpa.

Om du har en liten trädgård, överväga att investera i en mindre, elektrisk jordfräs istället för en större, gasdriven jordfräs.

Om din trädgård är stor, då du vill ha en jordfräs som kommer att kunna köra hela dagen och täcka en hel del mark, vilket innebär en gasdriven jordfräs är förmodligen det bättre valet.

Vilken typ av jord har du?

Om du har turen att ha fin, loamy jord rik på organiskt material och det är relativt ogräs-fri, grattis.

Du kan komma undan med att köpa en mindre kraftfull jordfräs som är lättare att använda och förmodligen billigare.

Om din jord är tung, lera-baserade, mycket grusigt, komprimerad, och / eller full av stenar, då du behöver en mer kraftfull jordfräs.

Bryter du ny mark eller gör om?

Att bryta ny mark är tufft arbete, vilket är anledningen till att du behöver en tuff jordfräs för att hjälpa dig. Om du är re-tilling, då en mindre rorkult, främre tine rorkult, eller elektrisk rorkult kan vara tillräckligt för att passa dina behov.

Hur mångsidig behöver din jordfräs att vara?

Vissa jordfräsar levereras med flera bilagor. Om du letar efter en ”multi-tool” jordfräs med andra tillbehör då som kommer att spela en stor roll i din beslutsprocess.

Tänk bara på att samma urvalsstandarder gäller för mångsidiga rorkult som de gör för fristående rorkult. Offra inte kvalitet för mångsidighet.

Vilken tillverkare vill du gå med?

Vissa trädgårdsmästare har tillverkare som de känner och litar på.

Om du har ett önskat företag som du har köpt saker från tidigare, eller om det finns ett företag i ditt område som tillverkar god kvalitet jordfräsar, då det första stället du vill titta är i deras showrooms eller kataloger.

Har tillverkaren en anständig garanti eller garanti?

Låt oss inse det. Allt som du använder i din trädgård är garanterat att stöta på oförutsedda omständigheter, som mycket stora stenar, begravd garn, och en mängd andra saker som sätter stress på tilling garn, motorer och delar.

Garantier och garantier skyddar din investering och ger dig den sinnesfrid som de flesta av oss gillar att njuta av medan trädgårdsarbete.

Jordfräsar kan vara farliga. Använd en låg växel när du använder en tung jordfräs på en sluttning eller i lös jord och stänga av den omedelbart om du känner att jordfräsen blir utom kontroll.

När det gäller kraftfulla jordfräsar, slår maskinen människan varje gång. Försök inte att brottas jordfräs till underkastelse. Ta i stället en minut att omgruppera och börja om igen.

Vanliga Trädgårdsfräs frågor

Du bör ställa en massa frågor innan du investerar i en jordfräs. Här är svaren på några av de vanligaste trädgårdsfräs frågor som verkar komma upp.

Varför startar inte min jordfräs?

Tyvärr, jordfräsar inte alltid slå på när vi behöver dem. Det finns flera anledningar till varför din jordfräs kanske inte startar.

Om din gas jordfräs har suttit i ett skjul i månader då du kan behöva rengöra det gamla bränslet ur förgasaren. Bränsle som sitter runt i månader kan orsaka problem, och i värsta fall kan du behöva byta ut din rorkens packningar och membran, så se till att du läser upp det bästa sättet att lagra din jordfräs.

Om din dragsträng har inget motstånd och din motor inte eld upp, kan du ha smuts eller skräp fångas i din pawl catcher församling.

Läs igenom bruksanvisningen eller kontakta tillverkaren för att få det bästa sättet att rensa ut det här.

Din jordfräs kan också vara på gas, av olja, eller lider av skadade delar. Om du har provat allt du kan och din jordfräs fortfarande inte startar, kontakta tillverkaren eller en reparatör för att undersöka situationen ytterligare.

Kan jag förvandla min bakgård till en trädgård med bara en jordfräs?

Det skulle vara trevligt om allt som krävdes för att förvandla din bakgård till en trädgård var en jordfräs, men odla är bara det första steget mot en ny trädgård.

När du har odlat jorden, måste du förbereda den för plantering genom att lägga till organiskt material – som du kan göra som du till – och genom att forma sängar, om du föredrar en upphöjd säng eller kvadratmeter trädgårdsskötare metod.

Du kanske också vill jämna ut jorden ytterligare med hjälp av en kratta.

Tilling gör verkligen omvandla din bakgård till en trädgård lättare, men gör en del forskning för att förbereda din trädgård för plantering innan du börjar sticka frön i marken.

Ska jag köpa en gas eller elektrisk jordfräs?

Beslutet att köpa en gas eller elektrisk jordfräs beror på storleken på din trädgård och om du är odla eller åter tillsing, bland andra faktorer.

I allmänhet är elektriska jordfräsar idealiska för små trädgårdar och gas jordfräsar fungerar bättre för större trädgårdar.

Hur underhåller jag fräspinnarna?

Det bästa sättet att underhålla pinnarna på din jordfräs är att ta bort pinnarna efter varje användning och rengöra dem från smuts och skräp. När de är rena, spraya pinnarna och fingeraxeln med ett lätt smörjmedel som WD-40.

Detta kommer att skydda pinnarna från rost och hindra dem från att frysa på axeln.

Hur ofta ska jag byta ut mitt bränslefilter?

Du bör byta ut bränslefiltret efter 100 timmars körtid eller var tredje månad.

Rätt jordfräsare för dig

En del av striden om att hitta den bästa trädgården jordfräs är att veta vad man ska leta efter.

Nu när du vet rätt frågor att ställa dig själv när du söker efter den perfekta trädgården jordfräsen, är du väl rustad för att fatta ett välgrundat beslut om den bästa produkten för dig.

Jordfräsar är en stor investering.

Medan all denna information kan inledningsvis kännas som information överbelastning, att välja rätt jordfräs första gången kommer att spara pengar och göra trädgårdsarbete lättare, mer givande och mer produktiva.

Här är en prisvärd jordfräs som gör ett jätte bra jobb.

4.9/5

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *