Top 5 Bästa Häcksaxar Test – Bäst i Test Häcksax (2023)

häcksax stege

Detta är en annons/reklam för gardenstore.se/Granngården.se och innehåller annonslänkar

Häcksaxar har varit med oss i tusentals år och det hela uppfans kanske därför grannen klagade på häcken är för hög. Tur för oss så görs jobbet av att trimma häcken en enklare uppgift och roligare med dagens maskiner.

Om du vill ha snabbt svar om bästa häcksaxen är denna häcksax jag rekomenderar.

Vad för egenskaper har en bra häcksax?

Den bästa häcksaxen beror på vilken typ av häck, buske eller träd du har och din egen smak. Till exempel om du ska trimma flera hundra meter lång häckplanta då passar det bättre med en längre såg än en kortare såg som är bättre för mindre häckar.

Sen går det att välja på om man vill ha sladd eller utan sladd. Batteri drivna häcksax har ju begränsad tid du kan använda den för du har ett uppladdningsbar batteri, men sladd har också nackdelen med att du kanske råkar kapa sladden och att du kan inte gå hur långt som helst. Och såklart finns det bensin drivna som kan vara något dyrare i drift.

bäst i test häcksax

Först och främst borde du kollar efter bygg kvalitén, användarvänlighet och hur dens prestanda. Vilket vi har gått igenom allt i recensionerna nedanför.

Sen måste du väga dessa faktorer mot vad din budget klarar av och vad som ger bra kvalité till rätt pris. Andra orsaker kan vara också personliga preferenser, som om du inte känner dig bekväm med bensin drivna så kör du såklart el drivna.

Sen finns det vikten av maskinerna, några kan vara lite tyngre än andra så om du inte känner att du klarar lyfta det i längden kan du ta en lättare.

Tänk också på vilken häck du ska klippa. Hur stark är grenarna, hur hög, hur bred och vart är närmsta el-uttag för att koppla in häcksaxen.

Dom 5 bästa häcksaxarna batteridrivna och sladd (Bäst i Test Häcksax).

1. Stihl HSA 56 Inkl. Batteri & Laddare Häcksax recension

Häcksax Stihl HSA 56 Inkl. Batteri & Laddare recension

Specifikationer:

Batteri: 36 Volt

Typ: Sladdlös

Svärdslängd: 45 cm

Svärd typ: Dubbelsidig

Teleskopisk: Nej

Vikt (utan batteri): 2.9 kg

Orsaker att köpa (fördelar):

+ Bra prestanda

+ Stihl kvalité, kända för deras utmärkt byggkvalité.

Nackdelar:

– Bladet är lite smalare än andra modeller

– Inkluderade batteriet är inte det Stihl’s bästa

Naturligt sätt är ofta häckarna runt om trädgården och andra ytor, vilket menar att du kommer vara långt ifrån närmsta el-uttag. Sladdlösa häcksaxar löser det problemet tack vare det uppladdningsbara batteri som inkluderas.

Med det inkluderade batteriet Stihl’s AK10 kan du förvänta dig ungefär 40 minuters körtid, sen kan du välja större batteri såsom AK20 och AK30 vilket har 80 respektive 120 minuters körtid.

HSA 56 är en lätt användbar, tyst, låg vikt och väl balanserad häcksax. Med säkerhetsåtgärderna är det svårt att råka starta maskinen om du inte ska starta den. Ett bra val för den som vill att den klarar av det mesta till exempel stora häcken hemma och den funkar bra överlag. Denna får bäst i test häcksax i bra valuta för pengarna.

2. Häcksax Husqvarna 115iHD45 Recension

Häcksax Husqvarna 115iHD45 exkl. Batteri & Laddare omdöme

Specifikationer:

Batteri: 36 Volt (inkluderas ej)

Typ: Sladdlös

Svärdslängd: 45 cm

Svärd typ: Dubbelsidig

Teleskopisk: Nej

Vikt (utan batteri): 3.2 kg

Denna från svenska Husqvarna är en Li-ion batteri driven häcksax som använder sig av ett batteri som passar till alla deras produkter. Batteriet sätts i ovanpå handtaget, som har deras ”savE” läge som du kan slå på för lättare arbeten och får längre drifttid.

Motorn är en borstlös motor vilket ger högt och jämt vridmoment på låga varvtal. Det ska ge högre effektivitet, lägre ljudnivåer och ökad livslängd. Alltså den slits inte lika mycket om den kör på lite lägre varvtal.

Du startar/stoppar med ett enkelt knapptryck som sitter vid tummen om du håller den rak, bredvid den knappen ligger en till knapp för ”savE” läget.

Den är väldigt ergonomisk och igenom tänkt design, så att hålla den vågrätt och jobba på häcken är inga problem.

Helt klart ett bra val för att den är tyst och har god komfort. Tänk på att batteri och laddare kan vara tillval.

3. Häcksax Husqvarna 536LiHE3 Recension

Häcksax Husqvarna 536LiHE3 exkl. Batteri & Laddare recension

Specifikationer:

Batteri: 36 Volt (inkluderas ej)

Typ: Sladdlös

Svärdslängd: 55 cm

Svärd typ: Dubbelsidig

Teleskopisk: Ja

Vikt (utan batteri): 4.15 kg

Denna är en så kallad stånghäcksax som är gjord för att nå dom höga häckarna och även bakom häckarna. Med denna kan du vinkla hela bladet och anpassa efter hur häckens former ser ut sen låsa fast vinkeln, och sen kan du enkelt veckla ihop den när du inte ska använda den.

test av Husqvarna 536LiHE3 klippning

Klipphastigheten är väldigt snabb som går uppemot 4000 cut/min så den kan utan problem såga igenom grenar. Det är en egen designad borstlös motor som är 25% mer effektiv än vanliga borstlösa motorer och som även har deras ”safE” läge man kan klicka på för att spara energi till enklare arbeten.

Den har bekväma gummi handtag och batteriet går in sidles på själva handtaget längst bak, lite udda men det går utmärkt. Sågbladet är vasst och har ett litet skydd för ”nosen” på toppen av bladet.

Finns en säkerhetsfunktion som automatiskt stänger av maskinen om du lägger den ner eller inte använder den på 45 sekunder stängs den av. Sen får du då hålla ner start knappen igen några sekunder för att starta den igen, i början kan man tänka sig att det är lite jobbigt men det är inte så farligt.

Batteri är inte inkluderat men du kan välja mellan BLi 20 eller 40 beroende på hur lång drifttid du kan tänkas behöva och så finns det även ryggburet batteri om du ska köra en hel arbetsdag till exempel.

Längst bak finns ett handtag som du kan hänga upp maskinen men är även bra som lite skydd om du råkar dunka lite hårt i backen när du lägger ner den.

Jag gillar den röd oranga designen och hur stabil den är. Husqvarna är alltid genomtänkta och har god ergonomi.

Detta är en bra maskin om du vill ha kvalité som håller i bra många år för att klippa häckarna.

4. Bosch AHS 70-34 700W

Bosch AHS 70-34 700W

Specifikationer:

Batteri: 700 w

Typ: Sladd

Svärdslängd: 70 cm

Svärd typ: Dubbelsidig

Teleskopisk: Nej

Vikt (utan batteri): 3.8 kg

Orsaker att köpa (fördelar):

+ Stort sågblad

+ Kraftfull

Nackdelar:

– Det är sladd.

– Kanske lite för stor för de flesta häckarna

Den här är bäst för bredare buskar då du vill ta stor yta i taget. Att kör häcksaxar på breda häckar kan vara lite jobbigt, men ju längre svärdlängd desto mindre kämpigt blir det.

Denna från Bosch är rätt så lätt den väger bara 3.8 kg med det långa svärdet som är extra lång, hela 70 cm och mellanrummen mellan såg tänderna är 34mm.

På tänderna längst ut har den en unik form som gör att för tjocka grenar inte riktigt får plats mellan tänderna så du inte råkar köra på dessa.

Motorn som är 700 watt gör att även tuffa buskar är lätt som en plätt, och tack vare att du når långt så slipper sträcka dig för att nå dom knepiga bitarna.

Den har sladd istället för sladdlös, ett lithium ion batteri hade nog lagt till för mycket vikt och skulle kännas mer klumpig. För det är inte så kul att förlora batteriet halvvägs in på en stor häck.

5. Makita DUH523Z (Utan Laddare & Batteri)

Häcksax Batteri Makita DUH523Z (Utan Laddare & Batteri)

Specifikationer:

Batteri: 18v

Typ: Sladdlös

Svärdslängd: 52 cm

Svärd typ: Dubbelsidig

Teleskopisk: Nej

Vikt (utan batteri): 3.2 kg

Orsaker att köpa (fördelar):

+ Bra budget häcksax

+ Mycket för pengarna

Nackdelar:

– Lite plastig

– Säkerhetsknappen kan sitta lite dumt i vissa ställningar

Denna tysta häcksax är i blå färg och rätt så tyst ca 84,3 dB(A). Den är så tyst man kan tro att den verkar slö men har mer kraft än vad man tror och avverkar rejält.

Väldigt batterisnål så den räcker länge kan vara på grund lite mindre hastighet som ligger på 1 350 slag/min. Bra dämpning i häcksaxen så du inte känner vibrationerna lika mycket efter du har klippt.

Detta var dem 5 utvalda häcksaxar för test, beroende på hur budget och höjd på din häck så finns det lite och välja på. Tack och hoppas din trädgård blir fin i sommar.