Bästa Gräsfrö För Din Gräsmatta Test (2023)

bästa gräsfrö

Annons/Reklam för gardenstore.se, Granngården.se, Beijer Bygg och innehåller annonslänkar

En gräsmatta måste dubbla upp som en fotbollsplan, krossas av stiletter, brännas av grillen.

En gräsmatta har att kämpa med mossa och ogräs, och förväntas frodas, även när massakreras av en halv taskig gräsklippare.

Men som tur finns gräsfrön som hjälper din gräsmatta bli grön och fin igen.

Att veta vilket gräsfrö är rätt för din trädgård är ofta svårt, särskilt med så många alternativ tillgängliga, så kolla in köpguiden nedan för allt du behöver veta.

1. Gräsfrö Granngården Slottspark

bästa GRÄSFRÖ GRANNGÅRDEN SLOTTSPARK gräs 15 kg test

Gräsfrö från Granngården ger ett underbart grönt och jämt gräs med väldigt bra slitstyrka.

Detta gräs har väldigt bra tålighet mot torka och mycket hög vintertolerans. Så om du vill ha en tät fin gräsmatta som överlever vintern är denna för dig.

15 kg räcker till ungefär 750 kvm.

2. Gräsfrö Masterline Nordic

bästa Gräsfrö Masterline Nordic, 15 Kg omdöme

Masterline Nordic’s populära gräsfrö ger en väldig tjusig och härlig gräsmatta till sommaren. Väldigt god slitstyrka även i dom nordligaste delarna så som Sverige. Har även hög innehåll av ängsgröe vilket ger en bra effekt.

15 kg av detta räcker till ca 600 m2

Passa på och få en fin gräsmatta och njuta av till sommaren.

3. Gräsfrö Turfline Seedbooster

bästa Gräsfrö Turfline Seedbooster, 10 Kg gräsmatta

Detta gräsfrö hjälper dig få en gräsmatta som vinner över ogräset som ingen vill ha. Tack vare deras SeedBooster teknik gör så att gräsfröet täcks med ett näringsskal som ger gräsfröet sin näring upp till ca fyra månader efter du har sått den.

Säkert och snabbt resultat.

Så få till en härlig gräsmatta utan mossa och ogräss med turfline seedbooster.

Gräsfrö tips och tricks.

Ny gräsmatta eller Patch-Ups?

Olika gräsfrön är lämpliga beroende på vad du behöver. Till exempel, lappa ihop döda fläckar av gräs på din nuvarande gräsmatta innebär att du bör köpa frön som liknar eller samma till gräset för närvarande i gräsmattan.

Även om det är möjligt att använda olika frötyper, vilket kan vara nödvändigt om du inte vet eller inte kan finansiera den nuvarande typen av gräs, är det bättre att komma så nära en match som möjligt. Det finns många typer av gräsfrön som utformats speciellt för patch-ups, så håll utkik efter dessa om du reparerar din nuvarande gräsmatta.

Det finns i allmänhet fler alternativ när du planterar en ny gräsmatta. Eftersom du inte har något gräs att oroa sig för matchning, väljer du i princip vilken typ av utsäde du vill. Till exempel, de som letar efter en premium kvalitet eller prydnadsväxter gräsmatta kan investera i bättre kvalitet frön, medan de som letar efter lågt underhåll gräsmattor har gott om alternativ också.

Gräs typer

Många är förvånade över att se hur typer av gräsfrön det finns, men inte alla av dessa är lämpliga för trädgård gräsmattor här i Storbritannien. Till exempel, de flesta av de varma klimatet gräsarter är inte det bästa för brittiska gräsmattor som väder och markförhållanden gör dem omöjliga att växa.

Så, hittar du att de flesta gräsfrön som säljs här är av den svala säsongen sorten. Dessa är också nästan alltid blandade utsäde sorter, som gräsmattor dra nytta av flera typer av gräs för att säkerställa en hälsosam och levande utseende.

Till exempel består många blandade gräsfrön av dvärgrågräs och krypande röda fescues. Dessa är lämpliga för slitstark gräsmattor men inte nödvändigtvis erbjuda en lyxig gräsmatta utseende. Dessa frön är bra för gräsmattor som ser hög trafik och mild skugga.

Lyx och fina gräsmatta frön är ofta blandningar av fescue gräs, såsom krypande röd fescue och tuggningar fescue, medan brun topp böjda gräsfrön är också vanligt förekommande för dessa gräsmatta typer. Medan den långsamma växande gör dem till synes lågt underhåll trädgårdsarbete, de kräver frekvent klippning och är inte alltför slitstark.

Dessutom är många frötyper avsedda för gräsmatta reparation. Dessa frön kombinera gräsfrön med gödningsmedel och andra ingredienser för att erbjuda ett enkelt men effektivt frö för fastställande skadade gräsmattor. Det är ett praktiskt alternativ om du bara behöver reparera ojämna fläckar, vilket sparar krångel och kostnader för att köpa allt separat.

Sol och skuggor

Vissa grästyper inte klara sig bra under skuggade förhållanden, så se alltid till att du kontrollerar din gräsmatta för skuggade fläckar för att säkerställa att du köper ett lämpligt frö. De flesta trädgård utsäde blandningar ange hur effektiva de är i skuggade förhållanden.

Till exempel finns det trädgårdsfrö blandningar som fungerar bra i både skuggade och soliga fläckar. Dessa är bra för gräsmattor där det finns några skuggade områden men också soliga fläckar, vilket ger ett enhetligt frö som fungerar bra i alla förhållanden.

Jordtyp

Den typ av jord i din trädgård kan påverka den typ av frön att köpa, så var uppmärksam på detta och försöka avgöra vilken typ av jord du arbetar med. Till exempel behåller lerjord vatten mycket bättre än sandjord, som dränerar mycket snabbare så är ofta torrare.

Medan de flesta gräsfrön är lämpliga för alla jordtyper, kommer det att påverka saker som vattning. Lera jord kommer att behöva mindre vattning när frön gror och växer, medan sandiga eller steniga jordar kan behöva mer frekvent vattning för att säkerställa en sund tillväxt.

Plantering av fröna

Det är viktigt att tänka på hur du planerar att plantera fröna.

Till exempel kan du behöva köpa en gräsmatta spridare för jämnt sprida frön över större områden, särskilt om plantering en helt ny gräsmatta i jord. De tar bort gissningar om hur många frön att använda per kvadratmeter, vilket ofta blir förvirrande när det görs för hand.

Marken måste också beredas på lämpligt sätt för fröna, såsom svarvning och nivellering före plantering. Detta kräver standard trädgårdsarbete verktyg men också en hel del hårt arbete. När du planterar gräsfrön i jorden måste du ta bort alla ogräs nuvarande växter, samtidigt ta bort stenar och stenar du stöter på som kan hindra tillväxten.

Gödselmedel behövs också för att säkerställa grobarhet och uppmuntra sund tillväxt. Dessa ingredienser kan köpas separat eller så kan du köpa ett frö blandning som kombinerar dessa med frön. Det är i allmänhet en bra idé att göra detta eftersom det gör planteringsprocessen mycket mer rakt fram.

Som du kanske förväntar dig, plantering frön för patch ups över en befintlig gräsmatta är i allmänhet mycket lättare att göra. Kratta bara ut dött gräs och ta bort mossa, tillsätt den rekommenderade mängden på området, kratta ihop med jord och ge en lätt vattning

I vilket fall som helst, läs alltid sådd instruktioner innan du köper gräsfrön. Detta undviker förvirring om hur man planterar frön, vilket ofta känns skrämmande när man gör det för första gången.

Timingen är viktigt

Gräsfrön gror bäst tidigt på våren och på hösten. Var och en av dessa årstider erbjuder de bästa odlingsförhållandena för fröna, som föredrar varmare fast, riklig fukt och väder som inte är för varmt eller kallt.

Välja någon av dessa perioder rekommenderas för enklare gräsmatta tillväxt. Fröna kommer gro mycket snabbare och tillväxten sker i en mycket snabbare takt också. Räkna grobarhet att ta cirka en till två veckor beroende på frön.

Till exempel, råg gräs typer tar cirka fem till tio dagar, medan krypande röd fescue tar lite längre tid på cirka en till två veckor. Återigen, väderförhållanden påverkar denna växande takt, varför det är bäst att plantera fröna i antingen vår eller höst.

Tillräckligt med fukt måste finnas i jorden, vilket är anledningen till att du bör undvika plantering under sommaren om du inte vill vattna gräsmattan dagligen. Lägga kompost kan förbättra fuktretention bör det finnas en brist på regn efter sådd fröna.